از گذشته تا به امروز روش‌های زیادی برای پوشش دهی رنگ کاری چوب مورد استفاده قرار می‌گرفت.  اساتید پس از گذشت سال‌ها روش‌های زیادی را مورد سنجش و سعی و خطا قرار دادند.

پوشش‌های چوب را می‌توان به دو بخش طبیعی و شیمیایی تقسیم کرد.برای مطالعه این نوشتار ، به ادامه مطلب مراجعه نمایید...



 در گذشته مطمئناً برای رنگ کاری چوب از روش‌های طبیعی مانند استفاده از روغن‌های گیاهی و حیوانی بهره می‌گرفتند اما پس از پیشرفت فنّاوری و ظهور علومی مانند علم شیمی محصولات جدیدی به بازار رنگ چوب وارد شد و در این سال‌ها هم بسیار زیاد مورد استفاده قرار می‌گرفتند. رنگ‌های شیمیایی جایگاه مخصوص به خود را دارند و در برخی موارد نمی‌توان به‌کلی استفاده این نوع از رنگ‌ها را انکار کرد و آن‌ها را نادیده گرفت.


باگذشت زمان مشکلات و محدودیت‌هایی در استفاده از رنگ‌های شیمیایی به وجود آمد. در این زمان بود که برخی تولید کنندگان از سال‌های گذشته در جهت رفع این محدودیت‌ها اقدام به تولید رنگ‌های گیاهی و روغن مخصوص چوب کردند. در این نوشته به بررسی محدودیت‌های استفاده از رنگ‌های شیمایی می‌پردازیم.

اجازه دهید ابتدا به محدودیت‌هایی که برخی رنگ‌های متداول شیمیایی موجود در بازار برای استفاده کنندگان به وجود می‌آورند اشاره کنیم:

رنگ‌های طبیعی و سالم

اگر شما تولید کننده اسباب بازی‌، لوازم چوبی مخصوص کودکان، زیورآلات، ظرف‌های چوبی و باشید برای دریافت مجوز فروش و گذراندن استانداردهای لازم، یکی از مواردی که مورد توجه کارشناسان استاندارد است، استفاده از رنگ‌های بی‌خطر و دوستدار محیط زیست برای پوشش دهی لوازم چوبی مخصوص کودکان است. همان‌طور که می‌دانید رنگ‌های شیمیایی خطرناک هستند و به هیچ عنوان نمی‌توان اعلام کرد این رنگ‌ها برای استفاده کودکان و بزرگ‌سالان ضرری در بر ندارد. اینجاست که شما محدود شده‌اید و باید به فکر چاره‌ای باشید. روغن مخصوص چوب گیاهی این محدودیت را ندارند و با استفاده از آن‌ها می‌توانید سلامت خود و دیگران را تضمین کنید.



پوشش‌های آب گریز

امروزه استفاده از چوب در فضای خارجی در مورد استقبال عموم قرار گرفته است و در جای‌جای شهر ما می‌توانیم شاهد وجود سازه‌های چوبی ، آلاچیق چوبی، نمای چوبی ، چوب های ترمو المان‌های شهری چوبی، پارکت های چوبی و…  باشیم. اگر توجه کرده باشید در بیشتر این موارد در روزهای ابتدایی نصب، سازه‌های چوبی نمایی بسیار زیبا و شکیل دارند اما پس از گذشت روزها و ماه‌ها مشاهده می‌کنید که آن سازه زیبا به‌شدت فرسوده و کهنه شده است. بعد از بررسی دقیق و کارشناسی مطمئناً به این نتیجه خواهید رسید که پوشش مناسبی برای این سازه چوبی انتخاب نشده است.

اساساً با توجه به اینکه  برخی اساتید رنگ کار اطلاعات به‌روز و درست از مبحث رنگ چوب ندارند به انتخاب روش‌های قدیمی و تجربی و دم دستی روی می‌آورند. به‌عنوان مثال استفاده از رنگ‌های شیمیایی که دارای یک لایه فیلم محافظ بر روی چوب هستند به هیچ عنوان ممکن نیست بتوانند در مقابل اشعه UV و تغییرات دمایی کارایی و استقامت کافی داشته باشد. حتماً در اطراف خود سازه‌هایی چوبی دیده‌اید که رنگ آن پوست شده یا ترک دارد این مشکل به خاطر این است که یک لایه ضخیم از رنگ روی چوب ایجاد شده و در اثر تنش‌های دمایی و فیزیکی چوب، لایه رنگ آسیب می‌بیند. روغن‌های گیاهی با توجه به جذبی بودنشان این‌چنین مشکلاتی برایشان به وجود نمی‌آید و به هیچ عنوان پوست نمی شوند.


ترمیم و بازسازی رنگ

در این سال‌ها که در فضای مجازی مشغول ارائه محتوا و آموزش برای علاقه‌مندان به مباحث رنگ چوب هستیم بیشتر از ۷۰ درصد پرسش‌های مربوط به مشکلات رنگ چوب حول محور ترمیم رنگ‌های آسیب دیده می‌باشد. ترمیم رنگ‌هایی که پایه و اساس آن شیمیایی باشد شما را مجاب می‌کند برای ترمیم آن از رنگ‌های شیمیایی استفاده کنید. برای اجرای رنگ‌های روغنی یا سلولوزی باید تجربه، وقت، تجهیزات و امکانات کافی برای ترمیم رنگ داشته باشید. اینجاست که با انبوهی از سؤالات و مشکلات روبرو خواهید شد و در پایان هم با توجه به نبود هیچ‌گونه تجربه درزمینهٔ رنگ چوب راهی ندارید به‌جز صرف زمان و هزینه‌های چند برابری برای رنگ کاری دوباره لوازم چوبی خانه خودتان…  پس باید به دنبال راهکاری مناسب برای جلوگیری از بروز این گونه مشکلات در آینده و حال حاضر باید باشید. روغن مخصوص چوب این محدودیت‌ها را ندارند و شما برای تجدید رنگ نیاز نیست تجربه و تجهیزات خاصی داشته باشد. حتی با یک قلم‌مو هم می‌توانید رنگ کاری دوباره را انجام دهید.

زمان و هزینه برای اجرای رنگ

امروز در سراسر دنیا با توجه به فراگیر شدن آموزش‌ها و وجود فضای مجازی دسترسی به اطلاعات، تجربیات و آموزش‌های دیگران بسیار آسان شده است به‌عنوان مثال ما در پوشین دکور همیشه تلاش می‌کنیم شما را با آموزش‌ها و ترفندهای مباحث مربوط به صنایع چوب ، رنگ پوب و ابزار چوب آشنا کنیم. با در دسترس قرار گرفتن آسان اطلاعات برخی ترجیح می‌دهند خودشان فعالیت‌های فنی مربوط به خود را انجام دهند و در بیشتر موارد با صرف هزینه‌های بسیار کم برای خرید ابزار این امر امکان پذیر است.

 رنگ چوب هم دور از این مسئله نیست برخی دوست دارند عملیات رنگ‌کاری را خودشان اجرا کنند و پروژه‌هایی که به‌صورت خویش ساز کارگاه خانگی، پارکینگ و انبار خانه خود ساختند، به‌راحتی و بدون دردسر رنگ کنند و هزینه‌های سنگینی برای رنگ کاری سازه چوبی خود پرداخت نکنند.

همان‌طور که می‌دانید استفاده از رنگ‌های شیمیایی نیازمندی وجود تجهیزات مناسب این کار است که برای داشتن آن باید یک هزینه حداقلی در نظر داشته باشید. اما روغن مخصوص چوب حتی با یک دستمال تنظیف هم قابل اجراست.


انتخاب تم رنگ‌های مختلف

یکی دیگر از محدودیت‌هایی که در استفاده از رنگ‌های شیمیایی وجود دارد دسترسی محدود به تم رنگ‌های مختلف است. اجازه دهید با ذکر یک مثال بیشتر به این موضوع بپردازیم. شما برای ساخت رنگ فندقی بر روی چوب نراد با همان سفید روسی در ابتدا باید با استفاده از جوهرها با شاپان و ترکیب این مواد باهم به رنگ مورد علاقه خود دست یابید امکان دارد در روند کار به رنگ مورد نظرتان نرسید. در این حالت مجبور هستید در مراحل پایانی با همرنگی این مشکل را حل کنید. در این سال‌ها با توجه به فعالیت ما درزمینهٔ رنگ چوب هنوز با نمونه شیمیایی که در بازار ایران موجود باشد مواجه نشدیم که بدون نیاز به انجام این مراحل یک رنگ آماده، نهایی و استاندارد تحویل دهد و همیشه اساتید در این سال‌ها مجبور بودند با ترکیب رنگ‌های مختلف به رنگ مورد نظر خود برسند. اما با ورود رنگ‌های گیاهی و روغن گیاهی مخصوص چوب به بازار ایران، مشکل انتخاب رنگ کاملاً مرتفع شده است. در کاتالوگ شرکت‌های معتبر شما با طیف وسیعی از تم رنگ‌های مختلف روبرو هستید که حتی اگر رنگ مورد نظر شما هم در کاتالوگ موجود نبود با ترکیب رنگ‌های موجود خواهید توانست به رنگ مورد نظرتان برسید. باز همین جاست که روغن مخصوص چوب به کمک شما می‌آیند و بدون نیاز به هیچ‌گونه تجربه رنگ شناسی و کار بارنگ‌های مختلف و ترکیب آن‌ها باهم می‌توانید به تم رنگ مورد نظرتان دست یابید.


آیا رنگ‌های شیمیایی مناسب نیستند؟!

این‌ها بخشی از تفاوت‌های رنگ‌های شیمیایی با  روغن مخصوص چوب می‌باشد و می‌توان به موارد دیگر هم اشاره کرد.  اشاره به این نکات به معنی نفی رنگ‌های شیمیایی و عدم کارایی مناسب آن نیست بلکه محدودیت‌های است رنگ‌های شیمیایی برای استفاده در برخی پروژه‌ها ایجاد می‌کنند.

مطمئناً همه پروژه‌ها شبیه به هم نیستند و هر رنگی کارکرد و کاربرد مخصوص به خود را دارد نمی‌توانید انتظار داشته باشید یک محصول به همه نیازها و همه صنایع پاسخ دهد شاید کسی دوست داشته باشد رنگ اجرا شده بر روی سازه‌ی چوبی حالت شیشه‌ای و براق داشته باشد اینجاست که  روغن چوب مناسب این کار نیست (هرچند که برخی روغن‌ها حالت براق و شفاف به کار می‌دهند ولی توانایی ایجاد یک لایه شیشه‌ای بر روی کار را ندارند).

در مثالی دیگر، برای رنگ کاری سازه‌هایی که با MDF خام ساخته می‌شوند شما راهی ندارید جز این که از رنگ‌های شیمیایی استفاده کنید.

روغن گیاهی مخصوص چوب به هیچ عنوان نمی‌توانند گزینه مناسبی برای پوشش ام دی اف خام باشد. اینجاست که در انتخاب رنگ باید شرایط و نوع نیاز را در نظر بگیرید.






















#پوشین_دکور #تینو #ابزارآلات_پارکت #قرنیز #دیوارکوب #دیوارپوش #قرنیزپافیلی #قرنیز_پافیلی #پارکت #پارکت_لمینت #لمینیت #لمینت #کفپوش #کاغذدیواری #تاشو #ابزارmdf #ام_دی_اف #ترمو #روکشpvc #معماری #طراحی #طراحی_داخلی #چوب #دیزاین #اصفهان

#pooshindecor #tino #parket #parquet #laminate #laminateflooring #cornice #wallcover #floor_covering #wallpaper #folding #mdf #pvc #tools #wood #disign #architecture  #esfahan #isfahan